Delavnica: Starševstvo kot pot samospoznavanja

Drage mamice!

Vabiva vas, da se nam pridružite na 10-tedenskem programu Starševstvo kot pot samospoznavanja, ki poteka v obliki srečanj za mamice z dojenčki in starejšimi otroci ob četrtkih od 10h do 12h. Začnemo 1. 2. 2017.

Rojstvo otroka je najbolj pomembna izkušnja v življenju mamice. Otrok je naš največji učitelj, tako modrega učitelja ne boste srečale nikoli več v življenju, zato je ta priložnost za vas edinstvena. Otrok je vaše najmočnejše ogledalo, ki vam bo za vedno spremenil življenje, vsak trenutek izzval vaše potrpljenje, vaše okvire, vašo cono udobja in neprestano pritiskal na najbolj boleče gumbe. Vse z najbolj plemenitim namenom, da vas prebudi iz spečega stanja, premakne iz cone udobja, vas prizemlji, pritegne v ta trenutek in vam pokaže pot vaše transformacije, ki vam je namenjena v tem življenju.

Srečanja so primerna za vas, če čutite, da kot mamica nimate prave podpore, se počutite osamljene in si želite družbe drugih mamic s podobnimi izkušnjami in vizijo kot vi. Želite navezati stike z drugimi mamicami in ustvarjati prijateljstva, želite stopiti v varen prostor, kjer lahko delite sebe, svoje najtemnejše dele, najbolj boleče rane, iščete oporo in se počutite slišano. Delite svoje zmage, iščete potrditev sebe kot mamice in kot ženske, si vzamete kvaliteten čas zase ob otroku. Čutite, da želite iz svojega materinstva odnesti kar največ kar lahko, ste pripravljene na velike spremembe sebe kot osebe in svojega življenja, mišljenja ter delovanja, stopiti ven iz svoje cone ugodja, želite prisluhniti svojemu otročku ter pogledati v svoje globine, se soočiti s svojimi ranami iz otroštva in zrasti večje, pogumnejše.

Pričakujete lahko:

 • Varen prostor, kjer vse, kar delimo, ostane v krogu (prostor, kjer lahko izrazite tudi negativna čustva, ki jih skrivate globoko v sebi).
 • Izjemno izkušnjo sprejetosti, slišanosti in podpore.
 • Potrditev, da delate prav, da ste dobra mamica in da se zmorete soočiti z vsemi izzivi, ki vam pridejo nasproti.
 • Slišati druge mamice s podobnimi izkušnjami, ki se soočajo s podobnimi izzivi.
 • Naučiti se prevzemati odgovornost za svoje počutje, sprejeti, da je otrok naš učitelj ne mučitelj.
 • Videti vse težave in težke trenutke kot priložnosti za rast.
 • Opuščanje pričakovanja popolne mame, sprejemanje, da smo dovolj dobre mame.

 

Kratka vsebina srečanj:

 1. Otrok kot darilo: na prvem srečanju se bomo pogovarjale o vrednosti otroka, kako otrok obogati naše življenje, koliko smo bile me vredne kot majhne deklice, ali se počutimo, da smo ljudem v breme, itd. Dotaknile se bomo tudi notranjega otroka in povezavi z njim ter prepričanju, da smo dovolj dobre mame. Naša vrednost kot mama ni povezana z otrokom (njegovim počutjem, obnašanjem, videzom, težo).
 2. Porod kot izkušnja samozaupanja: na drugem srečanju bomo delile svojo porodno izkušnjo. Skušale jo bomo osmisliti, ozavestile, kaj se lahko iz nje naučimo in predvsem, kako gradimo na samozaupanju in opuščamo prepričanje, da drugi ljudje bolj vejo, kaj mi v določenem trenutku potrebujemo, kot me same. Učimo se zaupati sebi, svojemu telesu in ne dopustimo, da se drugi odločajo namesto nas (preko ustrahovanja). Učimo se izražati to, kar potrebujemo v nekem trenutku in iščemo v svoji okolici ljudi, ki nam zaupajo.
 3. Zadovoljevanje otrokovih potreb kot samozdravljenje: na tretjem srečanju se bomo posvetile zadovoljevanju otrokovih potreb. Nezmožnost oz. nemir pri zadovoljevanju otrokovih potreb kaže na to, kje me nismo sposobne zadovoljiti svojih potreb, kje se ne slišimo. Če ne uživamo v zadovoljevanju svojih potreb, potem ne moremo uživati ob zadovoljevanju otrokovih potreb. Dostikrat nam otrok zbudi globoko bolečino, s katero se nismo pripravljene soočiti, zato jo preko jeze, nepotrpežljivosti, nemira prenesemo na otroka. Če naše potrebe po ljubezni in varnosti niso bile ustrezno zadovoljene v našem otroštvu, težko me zadovoljimo te potrebe našim otrokom. 
 4. Dojenje kot užitek: na četrtem srečanju se bomo spraševale, kako doživljamo dojenje: kot obvezo ali tako kot je primarno mišljeno, torej kot užitek. Osveščale bomo, zakaj si ne dovolimo užitka in katera prepričanja, rane nam preprečujejo, da bi se med dojenjem sprostile in resnično povezale z otrokom. 
 5. Uspavanje in umirjanje otroka kot povezovanje: na petem srečanju se bomo pogovarjale o umirjanju in uspavanju otroka. Kako reagiramo na otrokov jok, koliko smo sposobne ohraniti mirnost v sebi ob jokajočem otroku in koliko prevzamemo njegovo čustveno stanje. Večinoma smo ob otroku preveč pozorne na njegovo čustveno stanje in smo zadovoljne šele, ko je otrok zadovoljen. Hitro se zgodi, da živimo naše življenje skozi otrokove oči in nismo sposobne ločiti, kje se končam jaz in kje se začne otrok. Stik s sabo popolnoma izgubimo. Družba pripisuje vrednost mami preko otrokovega vedenja, čustovanja, kar da mami občutek, da ni dovolj dobra, če otrok ni »priden« (ne spi tako, kot bi »moral«, ne je tako, kot bi »moral«, ni ves čas nasmejan, ne posluša, itd.). Iz tega izvirajo tudi težave pri uspavanju otroka. Raziskale bomo, katero bolečino v nas zbuja otrok ob tem, ko ne zaspi.
 6. Stik z otrokom in čuječnost: na šestem srečanju se bomo posvetile prisotnosti in fizičnemu kontaktu z otrokom. Kaj v nas zbudi fizičen kontakt, koliko zmoremo uživati v bližini drugega. Koliko smo prisotne tekom dneva v odnosu z otrokom in koliko si želimo zbežati stran. Odnosi zbujajo veliko različnih občutkov (nemoči, jeze, bolečine, strahu) in ostajanje z njimi terja pogum in odločnost. Predvsem pa je pomembno, da se naučimo za občutke, ki se zbujajo v nas, prevzeti odgovornost in ne kriviti druge (otroka, partnerja) za naše občutke. 
 7. Sprejemanje in soočanje z jezo in krivdo: na sedmem srečanju se bomo poglobile v to, kako se soočiti z občutki jeze, ki se rodijo v odnosu z otrokom. Kako si na primeren način dovoliti izraziti svojo jezo. Kako lahko čustva začnemo razumevati kot proces učenja, rasti, ki nam pomagajo na naši poti razvoja in se niso zbudili v nas, da bi nam bili v breme. Večinoma v resnici nismo jezni na naše otroke, ampak na naše starše ali druge ljudi, katerim svoje jeze nismo zmogle izraziti (ker nismo smele, itd.). Dotaknile se bomo tudi, kako lahko otroku dovolimo jezo. Kako mu držimo prostor, da izrazi svoje občutke jeze (tudi na nas). Kako lahko preko razumevanja meja v odnosu mama-otrok (in v drugih odnosih) razrešimo občutke krivde. 
 8. Partnerstvo in seks: na osmem srečanju se bomo poglobili v občutek, da moramo ohranjati partnerstvo takšno, kot je bilo pred porodom. Raziskale bomo prepričanje, da mora biti partnerstvo dobro, stabilno zato, da ne bomo razdrle družine. Trudimo se za odnos s partnerjem, pri tem pa pogosto zgubljamo sebe, nismo v stiku s svojimi pristnimi občutki, s svojo avtentičnostjo. Pomembno je, da se s partnerjem iskreno pogovorimo, ne pa da ohranjamo lažno sliko popolnega odnosa za okolico, družbo. Po porodu se spremeni tudi spolnost. Raziskale bomo, kaj se v nas dogaja in kako si dovoliti vse porajajoče se občutke, povezane s seksom.
 9. Mama kot necenjena ženska: na devetem srečanju se bomo pogovarjale o naši vrednosti kot ženske in predvsem kot mame. Naše delo je ključno za družbo, saj vzgajamo naslednjo generacijo. Po navadi nas spremlja občutek, da moramo iti čim prej v službo, da bomo končno nekaj doprinesle v družino (kar je lahko tudi predmet sporov v odnosu s partnerjem). 
 10. Čas za mamico oz. otrok kot pot k sebi: na zadnjem srečanju se bomo dotaknile pomembnosti odmika od otroka v svoj notranji svet. Pomembnost, da sebe začutimo, se napolnimo, delamo stvari zase, najdemo stvari, v katerih uživamo brez občutkov krivde. Da se zavedamo, da v prvi vrsti še vedno živimo svoje življenje, ne otrokovega. Začutimo, kaj je naše poslanstvo na tem svetu, da se ne izgubimo v vlogi matere in sebe začnemo zapostavljati. 

 

Srečanja za mamice vodiva Ana Dvoršak in Gordana Radovanović. Ana je po poklicu psihologinja, drugače tudi vaditeljica joge in voditeljica ženskih krogov ter mamica 2-letnega sina Vida. Gordana je po poklicu politologinja in sociologinja. Je tudi vaditeljica joge in dihalnih tehnik pri Art of Living ter se izobražuje za holističnega coach-a programa LENS in mamica 4-letnih dvojčic. Na najini poti materinstva sva se srečali z mnogimi izzivi, iz katerih sva se veliko naučili o sebi kot materi in ženski. Najino poslanstvo je, da mamicam pomagava pri soočanju s podobnimi izzivi in jih podpreva tam, kjer je nama manjkalo podpore in razumevanja. 

Prijavite se in vsa vprašanja naslovite preko kontaktnega obrazca ali na telefonsko številko 040832788.

Cena celotnega programa je 150 eur. Za študentke, brezposelne in mamice samohranilke 100 eur. Če ste v finančni stiski, naju lahko kontaktirate in se bomo dogovorili za ceno. Naj denar ne bo ovira.

DDV ni obračunan v skladu s 1. odstavkom 94. člena ZDDV-1 (nismo davčni zavezanci).